Tovar

Zoznámte sa s baklažánom

Baklažán pozná pravdepodobne každý. Možno budete prekvapení, avšak táto surovina patrí v skutočnosti k tým najmenej poznaným.

baklažán
 
Čo ste o ňom netušili
 
V obchodoch je uložený v regáloch so zeleninou. To je ale veľká chyba. Tento plod je totiž botanicky klasifikovaný ako bobuľa, teda ide skôr o ovocie. Celý názov baklažánu je ľuľok baklažánový. Jedná sa teda o zástupcu čeľade, do ktorej patrí napríklad paradajka, alebo zemiaky. Zároveň je blízkym príbuzným tabaku.
V našich podmienkach, môžeme túto plodinu pestovať iba ako jednoročnú rastlinu. V skutočnosti však ide o trvalku, ktorá dorastá do úctyhodných rozmerov. Stopka je pokrytá pichliačmi a baklažány na nej dorastajú podobne ako naše maliny, alebo černice. Jeho domovinou je India, Nepál a Pakistan.
 
Oklame jazyk aj oči
 
Mnoho ľudí, pokladá tento plod za akúsi náhradu mäsa. nemá totiž výraznú chuť, takže pri správnom nakorenení, ho môže naozaj pripomínať. Navyše má tuhú konzistenciu, ktorá sa v skutočnosti na mäso podobá.

petunie
 
Prečo kupovať baklažán
 
Tieto plody patria k tým, ktoré by sa na našom tanieri mali objaviť aspoň raz za čas. obsahuje vysoké množstvo vitamínu B6,  kyseliny listovej, horčíku, zinku, železa a mangánu. Jeho konzumáciou podporujeme naše trávenie, správne fungovanie metabolizmu a v neposlednom rade napomáha správnej tvorbe hormónov.
 
Ako si ho pripraviť
 

  • Pri príprave baklažánu potrebujete vedieť hlavne jednu vec, a to že nesmiete požívať veľa oleja, masla, či iného tuku. Na panvici, či na plechu, totiž tieto suroviny do seba vtiahne doslova ako špongia. Potom je príliš mastný a zároveň  nie najchutnejší. Pri jeho opekaní, či grilovaní preto používajte iba kvapku oleja.
  • Plody majú prirodzene horkú chuť. Aby ste sa jej zbavili, musíte ich pred tepelnou úpravou nakrájať, poriadne osoliť a nechať chvíľku odležať. Následne jednotlivé kúsky otriete papierovou servítkou, tomuto procesu sa slangovo hovorí, že necháme baklažán vypotiť.
  • Je výborný ako príloha k mäsu, alebo ako súčasť zeleninových šalátov.

Zoznámte sa s baklažánom
5 (100%)2