Máte radi chilli? Niečo vám prezradím. To ktoré si kúpite v obchode nebude mať nikdy takú dobrú chuť a hlavne grády, ako vlastnoručne vypestované. Navyše v našich predajniach natrafíte len na veľmi málo druhov, ak teda na nejaké čerstvé čili papričky natrafíte vôbec. Väčšinou sa stretnete s kajenským čili, sem tam aj s jalapenom, alebo habanerom. Okrem týchto troch druhov, však existujú aj desiatky ďalších. A ešte jedno upozornenie. Pálivá paprika, nie je to isté čo čili.
Ak chcete pestovať nejaké netradičné odrody, tak si kúpte určite semená. podobne ako v obchodoch s potravinami, nemáme u nás pestrý výber ani v záhradníctvach. V nich väčšinou natrafíte na malé ozdobné papričky, ktoré ale nemusia byť vôbec pálivé. Ak sa pre nich predsa len rozhodnete, poproste pani predavačku, aby ste mohli z jednej trošku ochutnať
Keď chcete čili pestovať vo vnútri, tak si ho môžete vysiať kedykoľvek počas roka. Základ je, aby ste semienkam zabezpečili dostatočnú teplotu, pretože klíčia od osemnástich až dvadsiatich stupňov. Ich rast je celkom pomalý, takže si pripravte trochu trpezlivosti. Ja osobne kvetináče so semienkami zalejem a prikryjem plastovou fóliou, do ktorej urobím niekoľko dierok. Tak sa všetko pekne zaparí a nemusím sa báť toho, že zem vyschne a semená umrú.
Pestovanie je inak veľmi ľahké. Všetky papriky potrebujú hlavne veľa svetla, tepla a vody. Ja svoje čili papričky polievam každé ráno. Dajte si pozor, aby ste im vodu neliali na listy, lebo zvyknú hniť. Ak ich chcete na leto dať do záhrady, tak pokojne nechajte v kvetináči. Raz som ich skúsil presadiť a s výsledkom som nebol extra spokojný. Tie, ktoré ostali v kvetináčoch totiž boli omnoho silnejšie a aj viac rodili. Iné je to vtedy, ak si kúpite papričky v supermarkete. Týmto sa naopak v zemi na záhrade darilo veľmi dobre.