Mikrovlnná rúra – je bežný domáci spotrebič, ktorý je určený na rýchlu prípravu alebo ohrev potravín, prípadne sa dá využiť aj na rozmrazovanie potravín. Ohrev produktov v mikrovlnnej rúre sa neuskutočňuje iba na povrchu, ale v celom objeme vloženej potraviny.
Výber mikrovlnnej rúry:
Aký druh mikrovlnnej rúry je lepšie vybrať :
· obyčajný,
· s grilom
Podľa umiestnenia je typ :
· vstavaný
· voľne stojací
Podľa ovládania:
· mechanické,
· tlačidlové
· dotykové
Podľa vnútorného objemu mikrovlnnej rúry
· Malý objem – kapacita 19 litrov alebo menej . Takéto pece sú vhodné na rozmrazovanie potravín alebo na ohrev jedla v menšej nádobe.
· Priemerná – kapacita 20-25 litrov . Takáto piecka je ideálna pre rodinu , pre troch alebo štyroch ľudí. Mnohé také mikrovlnné rúry sú vybavené grilom, ktorý vám umožnia variť jedlá ale aj ich opekať, grilovať.
· Veľký objem – kapacita 26-32 litrov . Ideálne pre veľkú rodinu. Tento typ môže byť často vybavený špeciálnymi mriežkami. K dispozícii je ohrev aj gril.
Výkon je určený na základe dvoch prvkov:
· výkon zariadenia (spotreba energie), mikrovlny
· spotreba energie pre gril.
Čím je väčší objem vnútorného priestoru, tým vyššia je mikrovlnná energia. Výkon mikrovlnky s mikrovlnným žiarením bez grilu dosahuje priemer 800 W alebo menej . V režime grilovania – 900 – 1500 wattov .Pomocou grilu môžete smažiť zeleninu, ryby, mäso. Jedlá sa získajú s krehkou a upečenou do červena kôrkou. Gril môže byť nasledovný:
- horný gril- Je špeciálne určený pre gurmánov, pretože je možné pripraviť chrumkavé cookies, krekry, pizza s krehkou kôrkou;
- gril typu dreveného uhlia -znižuje čas varenia a prináša nové chute pokrmov. Ohrievač uhlia je umiestnený v hornej časti vnútornej komory mikrovlnnej rúry . Pri zahrievaní uhlíkové vlákno vyžaruje teplo vlnovej dĺžky porovnateľnej s konvenčným pečením. Teplo preniká hlboko do jedla, zachováva si šťavnatosť a iné užitočné chute výrobkov.
Ak chceme používať mikrovlnu rúru iba na rýchly ohrev raňajok, alebo večere- nepozerajme sa vôbec na tie zložitejšie, vybavenejšie rúry. Z vlastnej skúsenosti viem, že kačku budem piecť v klasickej rúre, polievku a mäso